Van drugsdealer tot miljardair
Jay-Z, geboren als Shaun Carter, wordt alom erkend voor veel dingen. Hij is het archetypische hiphop rags-to-riches-verhaal, dat opklom van het verkopen van crack-cocaïne op straathoeken in New York City tot een van de meest succesvolle rappers aller tijden. Hij staat bekend om het produceren van enkele van de meest geprezen en veelgeprezen hiphopalbums aller tijden, waaronder zijn debuutalbum Reasonable Doubt, The Blueprint-serie en The Black Album. Hij heeft ook in totaal 24 Grammy Awards gewonnen in de loop van zijn bijna 30-jarige carrière, waaronder een Special Salute to Industry Icons-prijs in 2018 ter ere van zijn onvermoeibare werk door de jaren heen.
Ondanks zijn begin als straatrapper is Jay-Z sindsdien uitgegroeid tot een van de meest succesvolle zakenlieden in de muziekindustrie, met een carrière die meer dan twee decennia omspant. Hij is de oprichter en CEO van Roc-A-Fella Records, dat later Roc Nation Entertainment werd; hij is ook de eigenaar van de Brooklyn Nets, die hij in 2009 kocht voor 350 miljoen dollar; en hij is getrouwd met Beyonce Knowles, die door velen "de machtigste vrouw ter wereld" wordt genoemd. Tegenwoordig is Jay-Z een mogul in elke zin van het woord, die ongelooflijk succes heeft geboekt, zowel als muzikant als zakenman.
Ondanks al het succes van Jay-Z is er nog een ander product dat vaak wordt overschaduwd door zijn torenhoge successen: zijn audiostreamingdienst Tidal. Deze service heeft het moeilijk gehad om te concurreren met de andere op abonnementen gebaseerde muziekstreaminggiganten van de wereld, zoals Spotify en Apple Music.
Tidal heeft in zijn vijfjarig bestaan ups en downs meegemaakt, met betrekking tot zijn gebruikersbasis en succes. Jay-Z en zijn team stonden voor een dilemma toen twee andere gevestigde, populaire muziekstreamingdiensten in wezen hetzelfde deden als Tidal. Hoe kon Tidal zich onderscheiden?
Een exclusief streamingplatform
Het eerste antwoord op deze vraag was om de discografieën van bepaalde artiesten van andere streamingdiensten te verwijderen in de hoop toegewijde fans weg te lokken toen ze zich realiseerden dat ze alleen bepaalde artiesten op Tidal konden streamen. Dit bleek echter niet succesvol, omdat het leek alsof de meeste mensen tevreden waren met hun bestaande streamingdienst. Tidal heeft ook een paar van de artiesten genaaid die weigerden Spotify en Apple Music rechten op hun muziek te geven, wat de sfeer van exclusiviteit vergrootte.
Tidal begon met het aanbieden van exclusieve releases, live optredens, singles en muziekvideo's. Dit moest hun 'ding' zijn dat hen onderscheidt van het peloton, om dingen aan te bieden die alleen Tidal kon bieden. Ze begonnen met het verkrijgen van de rechten om bepaalde albums een week eerder uit te brengen dan alle andere streamingdiensten en ze volgen dit model nog steeds tot op de dag van vandaag. De recente opera van Kanye West, Nebukadnezar, werd bijvoorbeeld live gestreamd als een Tidal exclusive. Als je er niet bij was voor de uitvoering ervan tijdens de Hollywood Bowl in Californië op 24 november 2019, was Tidal je enige manier om ernaar te kijken.
Maar hoe verhoudt Tidal zich tot de andere muziek- en audiostreamingservices, met betrekking tot prestaties, geluidskwaliteit, selectie, aangepaste functies en site / app-ontwerp? En is een Tidal abonnement het maandelijkse abonnementsgeld waard? Laten we eens kijken naar Tidal, zullen we? Wie weet zijn de lezers van vandaag bekeerd tot de Getijdenzaak.
Abonnement met twee lagen
Laten we eerst eens kijken naar de prijs. Omdat de manier waarop Tidal zijn abonnementspakketten gelaagd is, verschilt van veel van de andere services die er zijn, is er het basis premium-abonnement op Tidal, dat vergelijkbaar is met wat Spotify en Apple Music bieden. Het is $ 9.99 per maand. En in ruil daarvoor krijg je standaard geluidskwaliteit, HD-muziekvideo's en vakkundig samengestelde redactionele afspeellijsten die speciaal voor jou zijn gemaakt. Dit basislijnpremieplan wordt ook geleverd als een gezinspakket voor slechts $ 5 meer per maand, zodat u in totaal 6 accounts aan het plan kunt toevoegen.
Bovendien biedt Tidal een High Fidelity-versie van zijn service voor ongeveer twee keer de prijs van het premiumpakket. Voor $ 19.99 per maand ontvangen gebruikers lossless High Fidelity-geluidskwaliteit naast alle services die met een premium worden geleverd. Dus in wezen verwacht Tidal dat sommige van zijn abonnees ongeveer $ 20 per maand betalen, alleen al voor de verbeterde geluidskwaliteit.
En hé, dit lijkt in eerste instantie misschien lachwekkend, maar onderschat de niche-demografie van echte audiofielen over de hele wereld niet. Er zijn genoeg mensen die waarde hechten aan kwaliteitsaudio en er zeker $ 20 per maand voor zullen betalen. Bovendien is Tidal er trots op de streamingdienst te zijn die het meest betaalt aan artiesten in royalty's; dus als je het extra geld hebt, kan het geen kwaad om te weten dat je geld naar de artiesten gaat waar je je tijd aan besteedt.
Wat biedt Tidal in ruil voor je maandelijkse abonnement? Welnu, ze beweren een bibliotheek te hebben met meer dan 60 miljoen nummers en 250.000 HD-muziekvideo's. Dat is helemaal niet erg. Wat de hoeveelheid nummers betreft, heeft Tidal zelfs twee keer zoveel muziek beschikbaar als Spotify, dat meldt meer dan 30 miljoen individuele nummers te hebben. Dus misschien is er toch iets met al deze Tidal-buzz.
Door de artiesten voor de fans
Een ander ding dat Tidal biedt dat andere muziekstreamingservices niet doen, is een voortdurend bijgewerkte lijst met samengestelde afspeellijsten. Nu hebben we het niet over afspeellijsten die bij elkaar zijn gegooid door een algoritme op een computer aan te sluiten. Nee, dit zijn lijsten die met de hand zijn geselecteerd door muziekjournalisten, artiesten en andere professionals die muziek echt kennen en ervan houden. Het voegt een bepaald menselijk tintje toe aan Tidalâs afspeellijsten die je nergens anders echt zult vinden, waardoor de reputatie van het platform als streamingdienst voor serieuze fans en artiesten zelfs wordt bevorderd.
Dus over het algemeen zou ik zeggen dat Tidal een behoorlijk sterke concurrent is tegen zijn concurrenten.
Dit alles zorgt ervoor dat Tidal er tot nu toe aantrekkelijk uitziet als je het mij vraagt. Maar hoe zit het met de bruikbaarheid van het platform? Het is één ding om een indrukwekkende lijst met functies en unieke gimmicks te hebben, maar niets ervan stelt veel voor als de gebruikerservaring niet naadloos en gestroomlijnd is. Met andere woorden, hoe verhoudt Tidal zelf, de site en de app zich tot de concurrentie op het gebied van ontwerp? Nou, eerlijk gezegd is het net zo intuïtief (zo niet meer) dan Spotify en Apple Music. Het biedt een strak ontwerp dat u onmiddellijk weet te gebruiken zonder dat u ergens over hoeft te struikelen. Dus over het algemeen zou ik zeggen dat Tidal een behoorlijk sterke concurrent is tegen zijn concurrenten.
Geweldig site- en app-ontwerp
Het laatste deel is gewijd aan nieuwe releases, gevolgd door een aantal aanbevelingen.
Op de startpagina van Tidal vindt u een verscheidenheid aan secties die duidelijk zijn georganiseerd om door te bladeren en te spelen. Bovenaan de pagina vindt u artiesten, albums en afspeellijsten. Vervolgens vindt u lijsten met tijdige afspeellijsten. Momenteel met Kerstmis en het nieuwe jaar om de hoek, is er een sectie speciaal gewijd aan vakantie-afspeellijsten en het beste van het jaar. Het laatste deel is gewijd aan nieuwe releases. Hierna volgen een aantal aanbevelingen.
Hieronder vind je een paar afspeellijsten met spotlights voor artiesten op Tidal, die een kijkje geven in artiesten waar je misschien niet zo bekend mee bent als ze zijn gebaseerd op wat fans naar hen luisteren. Daarna volgt een lijst met nieuwe nummers, albums, populaire afspeellijsten en aanbevolen afspeellijsten die de ervaring van Tidal alleen maar unieker maken.
Via de Tidal Rising-sectie biedt Tidal een enorme selectie opkomende artiesten, waardoor het gemakkelijker dan ooit is om nieuwe muziek te vinden en de stoeprand voor te blijven op wat de muziekindustrie gaat domineren. Dan heb je natuurlijk een menu van waaruit je toegang hebt tot al je eigen afspeellijsten, mixen, albums, tracks en muziekvideo's. En een Explore-tabblad waarmee je per genre door de enorme muziekbibliotheek van Tidal kunt bladeren. Je krijgt misschien niet zo'n aangepaste ervaring als Spotify biedt, maar je zou geen probleem moeten hebben om nieuwe nummers en artiesten te ontdekken.
Al met al, als je op zoek bent naar een exclusieve ervaring dan Spotify of Apple Music kan bieden, is Tidal je beste keuze. Als je alles wilt wat de andere muziekstreamingservices bieden en meer, is Tidal iets voor jou. Of u nu kiest voor het basis premium lidmaatschap of de hifi-optie zonder verliesvrije audiokwaliteit, uw Tidal-ervaring zal ongetwijfeld positief zijn.